Mistä riittää ammattiosaajia tulevaisuudessa?  

17.03.2025
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antolan mukaan osaava työvoima edistää talouden kasvua ja kilpailukykyä, jolla luodaan perustaa tulevalle hyvinvoinnille. Esimerkiksi Teknologiateollisuus ry arvioi toimialan tarvitsevan 130 000 uutta osaajaa kymmenen vuoden aikana. Näistä 40 prosenttia tulee alalle ammatillisen koulutuspolun kautta. Ammattiosaajat pitävät huolta siitä, että ihmisten ja yhteiskunnan arki pyörii myös jatkossa.

... mutta mitä teki hallitus?

130 miljoonan euron rahoituksen leikkaus ammatillisesta koulutuksesta alkaa näkyä

  • koulutustarjonta supistuu
  • opiskelijoiden pääsy koulutukseen vaikeutuu
  • henkilöstöä vähennetään merkittävästi.

AMKE ry:n kyselyn mukaan 84 prosenttia koulutuksen järjestäjistä on jo käynnistänyt säästötoimia, suurin osa säästöistä tulee opetushenkilöstön vähentämisestä. Henkilöstökuluja vähennetään siten, että määräaikaisia palvelussuhteita ei jatketa ja vakinaisen henkilöstön tehtävänkuvia muutetaan. Irtisanomisiakaan ei voida täysin välttää. Tämä luo epävarmuuden ilmapiiriä ja heikentää henkilöstön työhyvinvointia. Työttömyys puolestaan heikentää kuntien tuottavuutta ja lisää sosiaaliturvasta syntyviä menoja.

Hallituksen tekemät päätökset aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta olivat suuri virhe. Harmittaa todella paljon niiden aikuisten puolesta, joilla on jo ammatillinen tai korkeakoulututkinto. Työelämässä tarvittavan osaamisen päivittäminen tai alan vaihtaminen ilman minkäänlaisia opintososiaalisia etuuksia on enää vain harvojen etuoikeus. Leikkaukset vaikuttavat myös nuoriin, koska opetustarjontaa on jouduttu vähentämään ja opetushenkilöstöllä on vähemmän aikaa opiskelijoiden ohjaamiseen. Leikkuri on saatava pysähtymään tai sen tahdin on vähintäänkin hidastuttava!


AMKE ry toteutti edunvalvontakyselyn helmikuussa 2025 ammatillisen koulutuksen järjestäjiin kohdistuvien rahoitusleikkausten vaikutuksista. Katso tulokset tästä!