Tulevaisuuden osaaminen syntyy yhdessä oppimalla ja tekemällä

04.04.2025

Tarina innovaation taustalla

Mariella on unelma. Hän on ottanut talteen lehdessä olleen henkilöstöpalveluyrityksen rekrytointi-ilmoituksen, jossa kerrotaan houkuttelevasta mahdollisuudesta lähteä Suomeen opiskelemaan lähihoitajaksi. Luvassa olisi varma työpaikka ja hänelle maksettaisiin palkkaa jo opiskeluaikana. Marie päätti soittaa seuraavana päivänä ilmoituksessa olevalle yhteyshenkilölle. Puhelun jälkeen Marie on varma, että tässä olisi ratkaisu Filippiineillä pitkään jatkuneeseen työttömyyteen ja perheen taloudelliseen ahdinkoon.

Kuvaus Marien lähdöstä Filippiineiltä Suomeen on fiktiota, sen sijaan faktaa on Ylen haastattelu Marie Eugelynn Glynnistä. Lue, miksi hän pitää työskentelystä ikääntyneiden hoivakodissa ja viihtyy perheineen Kuhmossa.

Samaan aikaan toisaalla

Espoossa valmistauduttiin aloittamaan ensimmäinen Omnian ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistyönä toteutettava kansainvälisen rekrytoinnin kautta tulleiden lähihoitajaopiskelijoiden oppisopimuskoulutus. 

Koulutuksen aloittamisesta ja työpaikkaohjaajien valmentamisesta vastasivat yhdessä sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö, työelämäopettaja ja ryhmän tuleva vastuuopettaja. Suunnitelmat jätettiin tietoisesti väljiksi, vain alkuvaiheen rakenteet ja prosessi suunniteltiin valmiiksi ennen opiskelijoiden tuloa. Lähtökohtana oli tunnistaa ja tunnustaa mahdollisimman paljon opiskelijoiden aiemmin hankittua osaamista ja painottaa suomen kielenopetusta.

Yhdessä työelämän edustajien kanssa syntyi päätös lähteä rohkeasti kehittämään koulutusta kokeilujen kautta oppimalla. Olimme yksimielisiä siitä, että opiskelijoiden opintojen etenemistä olisi tärkeää arvioida jatkuvasti työpaikkaohjaajan, opiskelijan ja opettajan kolmikannassa. Aloimme ideoida uutta toimintamallia, jonka avulla eteen tulevia haasteita voisi ratkoa ketterästi. Tästä alkoi oma opinpolkumme kohti pop up -tiimiä ketterän kehittämisen menetelmänä. Pop up -tiimien kaltaiset ketterät menetelmät soveltuvat hyvin kehittämistyöhön ja parantavat tuoreeltaan käyttöön otetun toimintamallin asiakaslähtöisyyttä, läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta muuallakin kuin koulutussektorilla. Pop up -tiimien toimijat pääsevät aidosti vaikuttamaan omaan työhönsä. Hyvä työmotivaatio ja -tyytyväisyys johtavat tutkitusti tuottavaan toimintaan.

Arvostusta ja näkyvyyttä ammatilliselle koulutukselle

Omnian kansainvälisen rekrytoinnin kautta tulevien oppisopimusopiskelijoiden koulutusta tarjoava tiimi osallistui Excellence Finlandin vuoden 2024 järjestämään arvostettuun laatuinnovaatiokilpailuun. Kilpailussa oli neljä sarjaa ja Omnia sijoittui innovaatiollaan koulutuksen sarjan parhaaksi. Tämä oli tiimillemme tärkeä palaute työmme oikeasta suunnasta ja luottamuksen osoitus julkisen sektorin innovatiivisuudesta - olemme todella kiitollisia ja jatkamme edelleen osaamisemme kehittämistä kuuntelemalla tarkasti opiskelijoiden ja työelämän tarpeita ja toiveita.


"Tuomariston arvioin mukaan laatuinnovaatiokilpailun finalisteja yhdisti vaikuttavuus ja ennakkoluuloton ajattelu!"

Työnantajien ja yhteiskunnan odotuksiin vastaaminen 

Laadulliset ja määrälliset saavutetut tulokset

  1. lähihoitajakoulutuksen oppisopimusten kasvu 30 % vuositasolla
  2. keskimääräinen opiskeluaika 14–16 kk
  3. valmistuminen tavoiteaikataulussa 90 %
  4. sujuva suomen kielitaito tutkinnon valmistuessa (vähintään B1 eurooppalaisen viitekehyksen mukaan)
  5. valmistuneiden työllistyminen 100 %
  6. myöhemmin tavoitteena korkea-asteen opintoihin hakeutuminen 30 %

Vastuullisuus oppisopimuskoulutuksen perustana

  1. Ekologinen kestävyys: hiilijalanjälki pienenee mm. etäopetuksen ja digitaalisten oppimateriaalien avulla.
  2. Taloudellinen kestävyys: lyhyt opiskeluaika tarjoamalla opiskelijoille ainoastaan puuttuva osaaminen vaikuttavilla oppimisratkaisuilla.
  3. Kulttuurinen kestävyys: työyhteisövalmennus lisää kulttuuritietoisuutta ja maahanmuuttajien vastaanottavuutta.
  4. Sosiaalinen kestävyys: koulutus edistää opiskelijoiden yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta. 

Asiakkaiden tuloksellisen toiminnan edistäminen 

  1. Opiskelijoiden teknologinen osaaminen: valmistuneet osaavat hyödyntää hoitotyössä tarvittavia laitteita, ergonomiaa edistäviä teknisiä apuvälineitä, hyvinvointiteknologiaa ja digitaalisia sovelluksia ja palveluita.
  2. Työnantajien taloudellisten tulosten kasvu: oppisopimusopiskelu toteutetaan työpaikassa, jossa opintojen edetessä heidät voidaan laskea henkilöstövahvuuteen ja tutkinnon valmistumisen jälkeen palkata vakinaiseen palvelussuhteeseen.
  3. Moniarvoisen toimintakulttuurin vahvistuminen: opiskelijat tuovat oman kulttuurinsa vahvuudet työyhteisöön, vuorovaikutukseen ja palvelujen kehittämiseen.
  4. Innovaation yhteiskunnallinen vaikuttavuus: Suomeen saadaan kotoutuneita, työllisiä ja aktiivisia kansalaisia. Sen hetkinen työvoimavaje helpottunut sosiaali- ja terveysalalla. Valmistuneiden hyvät edellytykset perheiden yhdistämiseen ja pysyvä oleskelulupaan Suomessa.

Työantajien tyytyväisyys Omnian järjestämään oppisopimuskoulutukseen