Hedelmöityshoidot Kela-korvattavaksi sosiaalisista syistä

12.04.2025
Kun haikara lentää ohi, unelma omasta lapsesta on kariutunut. Lapsen kaipuu on koskettavaa. Kuka oikeastaan olen, jos en voi olla äiti tai isä?

Suomen hallitus on päättänyt palauttaa yksityisellä sektorilla tehtyjen hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset vuoden 2025 alusta alkaen. Tavoitteena on parantaa taloudellisia mahdollisuuksia hakeutua hedelmöityshoitoihin yksityiseen terveydenhuoltoon sekä edistää syntyvyyttä. Korvauksen arvioidaan kattavan noin 40 % hoidosta, kun vuonna 2022 korvaus oli noin 12,8 %. 

Tämä rajaus on herättänyt huolta ja kritiikkiä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on todennut, että ehdotettu korvauksen myöntämisen rajoittaminen lääketieteellisiin perusteisiin syrjii naispareja ja itsellisiä naisia, koska se asettaa heidät eriarvoiseen asemaan seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tämä katsotaan olevan yhdenvertaisuuslain vastaiseksi.

Sairausperusteisen lapsettomuushoitojen korvauksen rinnalle olisi syytä valmistella korvausjärjestelmä, jolla parannettaisiin myös sosiaalisista syistä hedelmöityshoitojen tarpeessa olevien hoitoon pääsyä.


Sosiaaliset syyt hedelmöityshoitoihin liittyvät yksilöiden ja pariskuntien haluun perustaa perhe ilman lääketieteellisiä esteitä, kuten hedelmällisyyshäiriöitä. Esimerkiksi sinkkunaiset ja naisparit voivat tarvita hedelmöityshoitoja perheen perustamiseksi. Tällä hetkellä Suomessa hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset myönnetään pääasiassa lääketieteellisistä syistä johtuvaan lapsettomuuteen, mikä on herättänyt keskustelua ja huolta yhdenvertaisuuden näkökulmasta. 



Sateenkaariperheiden näkökulmasta hedelmöityshoitojen tarve voi olla tarpeen muista syistä, kuten perhesuhteiden moninaisuudesta. Yhteiskunnan tarjoamien lapsettomuuspalveluiden tulisi olla saavutettavissa kaikille, riippumatta heidän perhesuhteistaan tai elämäntilanteestaan.