Pohjois-Espoon julkista liikennettä supistetaan

Länsiväylä uutisoi viime viikonloppuna (Minna Airamaa 4.4.2025). Referoin uutista, koska se on kokonaan luettavissa vain tilaajille. Lainaus toimittajan tekstistä on sitaateissa.
"HSL suunnittelee leikkauksia Pohjois-Espoon sekä Laaksolahden alueen bussilinjoihin. Taustalla ovat Helsingin seudun julkisesta liikenteestä vastaavan HSL:n säästöt, jotka kohdistuvat lähivuosina pääosin Pohjois-Espoon liikenteeseen."
HSL:n virkaesityksen mukaan mukaan lopetettavia linjoja Pohjois-Espoon linjastotarkastelussa on neljä: 206 K, 225, 236V sekä 348 BK ja K. Lisäksi monien muiden linjojen lähtöjä vähennetään. Esimerkiksi linjoilla 243, 244, 245, 246 ja 582 on ollut koulu- ja työmatkaliikenteen ulkopuolella useita lähtöjä, joilla kulkee vain muutamia matkustajia. Laaksolahden alueelle kulkevien linjojen 214 ja 215 lähdöistä osa yhdistetään linjaksi 214A. Nämä muutokset koskevat erityisesti Rastaalan, Veinin ja Laaksolahden aluetta.
HSL:n kokous pöytäsi virkaesityksen eilen Kokoomuksen ja RKP:n äänillä. Perussuomalaiset äänestivät tyhjää. SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton vastine olisi ollut virkaesityksen palauttaminen uudelleen käsiteltäväksi, jolloin olisi tullut velvoite muuttaa virkaesityksen sisältöä. Asia etenee siten, että virkaesityksen käsittely jatkuu vasta toukokuussa ja on mahdollista tai jopa todennäköistä, että Pohjois-Espoota koskevat julkisen liikenteen supistukset astuvat koko laajuudessaan voimaan. Asiasta käydään vilkasta keskustelua Pohjois-Espoon asukasfoorumilla. Tässä on hyvä esimerkki siitä, että jokaisen olisi tärkeää käyttää äänioikeuttaan, jos haluaa turvata omat lähipalvelunsa.
Bussiliikenteen linjaston muutoksia varten koottiin asukkaiden mielipiteitä kahdessa kyselyssä viime joulukuussa. Niihin saatiin yli 2 600 vastausta, ilmeisesti asukkaiden vastauksilla ei ollut kovin suurta vaikutusta virkaesitykseen. Ohessa on Pohjois-Espoon asukkaiden hyvin perusteltuja kommentteja tulevista julkisen liikenteen supistuksista ja olen täysin samaa mieltä ja harmissani.
"Itse olen täysin julkisten varassa niin työmatkaliikenteen kuin vapaa-ajan liikkumisenkin osalta. Ei kuulosta ollenkaan hyvältä/lupaavalta jo nykyisellään huonon julkisen liikenteen huonontuminen. Kurjaa, jos näin on. Silloin matka-ajat venyvät entisestään ja liikkuminen julkisilla on entistä hankalampaa."
"Täällä monet lapset joutuvat kulkemaan busseilla kouluun, koska matkat pitkiä eikä jalkakäytäviä. Kai se on vanhemman lopetettava töissä käyminen, että voi kuskata lapsia kouluihin."
"Tälleen Pohjois-Espoossa koko elämäni asuneena voin sanoa, että, sitten kun on varaa niin ajokortin ja auton hankinta. Bussikortti roskiin, hsl sovellus veke puhelimesta ja auto alle."
"Lapset ovat voineet kulkea itsenäisesti bussilla kouluun ja harrastuksiin. Supistusten jälkeen matkat muuttuvat vaihdollisiksi, mikä nostaa selvästi ikää, jolloin matkasta selviää yksin. Harrastaminen siis loppuu ja koulumatkat sekä omat työmatkat autottomana hankaloituvat, kun lapset tarvitsevat saattajaa."
"Nyt jo vaihdot ei toimi, niin kulkeminen Etelä-Espooseen pelkästään julkisilla tulee todella vaikeaksi, kun matka-ajat venyy. Autottomana on pakko alkaa katselemaan asuntoa muualta, sääli... "
"Päivittäinen työmatka mutkistuu. Joutuu menemään kahdella bussilla. Joko uudella 521 linjalla ja vaihto Leppävaarassa tai 582/566 vanhaankartanoon ja vaihto 239/236, että pääsee Turuntienvarteen. Tähänkin saakka on kotoa saanut lähteä tuntia ennen töiden alkua ja jatkossa ei varmaan sekään riitä... Laittaa kyllä harkitsemaan toisen auton ostoa perheeseen... Onneksi peruskoulunsa päättävä on hakenut Vantaan puolelle lukioon. Viherlaaksoon ei meiltä enää kätevästi pääsisikkään. Koululaisiin/nuoriin opiskelijoihin nämä muutokset iskevät kaikkein pahiten ja heillä ei oma auto ole edes vaihtoehto. Pohjois-Espoon nuorison ei ilmeisesti tarvitse mihinkään päästä täältä."
"Tärkeä asia. Minulla on oma auto ettei haittaa. Rinnekodin linja 345 Vihdintietä pitkin pitää säilyttää. Kehitysvammaisten kulkijat tuskin osaavat monia vaihtoja."
"Espoon lukiot ovat keskittyneet Etelä-Espooseen. Täältä pohjoisesta kestää tosi kauan mennä julkisilla niihin. Esim. Otaniemen lukioon yhdensuuntainen matka kahdella bussilla (Perusmäestä) kestää 1,5 tuntia!"
"Kun yläkoululainen tulee Laaksolahden urheilupuistosta kotiin Niipperiin, menee bussimatkoihin 239:llä 50 min. Vartti autolla. Kumpaa Espoota me haluamme? Sujuvia yhteyksiä, jotka mahdollistavat harrastamisen itsenäisesti vai lisää vanhempia kuskaamaan?"
"Meillä menee tytär kouluun joka päivä 236 bussilla ja lisäksi minä käyn sillä Leppävaarassa asioilla 3 kertaa viikossa. Bussit on aina ollut täysiä eli ei ainakaan asiakkaista ole puute, siksi mietinkin miksi tästä halutaan säästää? 236 bussilla pääsee myös linjan 533 varrelle millä pääsee Matinkylään ja toisaalta Länderannan ristille mistä pääsee Jupperin bussilla Tapiolaan. Linja auttaa siis pääsemään useaan paikkaan Espoossa asioille ja kouluun niin en ymmärrä tämän järkeä! Eikö sitä pitäisi pyrkiä siihen että julkista liikennettä käytetään vai pitääkö kaikkien jopa Pohjois-Espoossa ostaa auto?"
"246 voisi ihan hyvin jatkaa Kalajärvelle asti. Siellä on lähimmät palvelut monelle reitin varrella. Espoon keskukseen kestää todella kauan kyseisellä bussilla."